Tuesday 10 June 2014

Cheesecake sa limunom i jagodama / Lemon and Strawberry Cheesecake

Pravi letnji...

Cheesecake sa limunom i jagodama
Please scroll down for English

Potrebno za koru:

  • 200gr mlevenog keksa
  • 50gr istopljenog maslaca
  • 1,5 kašika šećera
  • 1,5 kašika limončela ili soka od limuna
za fil:

  • 500gr sitnog sira
  • 250gr maskarponea
  •  50gr šećera
  • 2 kašike meda
  • 3 jaja
  • kora i sok jednog limuna
 za preliv:

  • jagode
  • džem od jagode
Priprema:
Zagrejati rernu na 150C.Dno pleha prečnika 24cm obložiti papirom za pečenje.
Za koru, pomešati keks, maslac, šećer i limončelo i utisnuti u pleh. Staviti u fižider dok spremate fil.
Za fil, umutiti sve sastojke.* Sipati preko kore i peći oko 1 sat i 15 minuta. Na dno rerne stavite šerpicu sa vrelom vodom.
Kada je cheesecake pečen, izvadite ga iz rerne i oštrim nožem odvojite ga od ivica pleha, pa vratite u isključenu rernu sa odškrinutim vratima da se ohladi. Ohlađen kolač staviti preko noći u frižider.
Na ohlađen cheesecake poređajte jagode koje premažete sa malo zagrejanog džema.

*Cheesecake uvek spremam u multipraktiku. Sameljem sastojke za koru, prebrišem ga ubrusom, ubacim sastojke za fil, pulsiram nekoliko puta i cheesecake je gotov.

Lemon And Strawberry Cheesecake

Ingredients for the base:
  • 200gr ground biscuits
  • 50gr melted butter
  • 1,5 tbsp sugar
  • 1,5 tbsp limoncello or lemon juice
for the filling:
  • 500gr cottage cheese
  • 250gr mascarpone cheese
  • 50gr sugar
  • 2 tbsp honey
  • 3 eggs
  • grated zest and juice from one lemon
for the topping:
  • strawberries
  • strawberry jam
Directions:
Preheat the oven to 150C. Line a bottom of 24cm round pan with parchment paper.
For the base, mix the ground biscuits, butter, sugar and limoncello. Press it into the pan and chill while preparing the filling.
For the filling, whisk all the ingredients and pour over the base. Bake for 1 hour 15'. At the bottom of the oven put a saucepan with hot water.
When the cheesecake is baked take it out of the oven, using a sharp knife gently separate the cake from the pan and put it back in the oven to cool completely. Open the oven door slightly. Cool cheesecake chill over night in the fridge.
Arrange the strawberries on the cheesecake and brush them with a warm jam.




5 comments:

  1. Joj, divan je! krema izgleda kao pjena, a dodatak limončela sve čini još boljim. Dobro rashlađen . san snova.

    ReplyDelete
  2. Prekrasan je! Nisam ga još radila s mascarponeom

    ReplyDelete
  3. Prekrasna je. Ni ja još nisam nikada radila cheesecake sa mascarponeom.

    ReplyDelete
  4. Uf sto ovo izgleda dobro :)

    ReplyDelete
  5. Merkam recept i samo mu se spremam da ga spremim :) Veoma mi se dopada i tanjir za čizkejk.

    ReplyDelete