Wednesday 24 December 2014

Kokos truffles / Coconut Truffles

Ne-ljubitelji kokosa baš nemaju sreće sa mojim poslednjim receptima. Prvo smo imali rafaelo tortu, a sada kokos truffles. Jedan od mojih omiljenih sitnih kolačića. Nežna bela čokolada sa kokosom i kokosovim mlekom...

Kokos truffles
Please scroll down for English

Potrebno za kokosovo mleko*:

  • 60gr kokosa
  • 1 šolja vrele vode
za truffles:
  • od 60-80gr kokosa
  • 200gr bele čokolade (najkvalitetnije)*
  • 1 kašika maslaca
i jos:
  • kokos za valjanje
Priprema:
Za kokosovo mleko, u seckalici, multipraktiku ili blenderu pomešajte kokos i vodu i ostavite par minuta. Izblendirajte, a zatim procedite kroz gustu gazu. 
Za truffle vam treba otrpilike 100ml kokosovog mleka. Ako dobijete više, slobodno stavite, a posle povećajte količinu kokosa.
Pomešajte kokosovo mleko, kokos, usitnjenu čokoladu i maslac i stavite na srednju vatru da se sve istopi i izjednači. Ne sme da proključa. Sklonite sa vatre, ohladite u stavite u frizider na minimum 4 sata. Nakon toga, izvadite masu i ako ste stavili više mleka i procenite da se masa neće stisnuti, dodajte još kokosa.
Oblikujte male bombice koje uvaljate u kokos. Držite ih u frižideru, mada ih ja više volim na sobnoj temperaturi.

*Naravno da možete koristiti i kupovno gotovo kokosovo mleko
*Najbitnije u celom receptu je dobra čokolada. Ne kupujte nikakve šećerne table ili nešto na meru. Kolačići zahtevaju jako malo, osim kokosa, samo još i čokoladu, pa se potrudite da bude najbolja moguća.

Coconut Truffles

Ingredients for the coconut milk*:
  • 60gr coconut flakes
  • 1 cup of hot water
for the truffles:
  • 60 - 80gr coconut flakes
  • 200gr white chocolate (the best possible)*
  • 1 tbsp butter
and :
  • coconut for rolling
Directions:
For the coconut milk, put the coconut flakes and water in a blender and let stand for a couple of minutes. Blend and then strain it trough a thick gauze.
For the truffles you will need about 100ml of coconut milk. But if you have made some more, put it all, just increase the amount of coconut later.
Mix the milk, coconut flakes, chopped chocolate and butter in a saucepan. Heat over a middle high heat until everything is melted. Do not let it boils. Remove from the heat, cool and chill for at least 4 hours. After that, take it out from the fridge and if it is still too runny add some more coconut. Shape it into a small balls and roll into a coconut. Keep them in a fridge, although I prefer them on a room temperature.

* Or use store bought.
* Use the best possible chocolate you can find.

1 comment:

  1. Puno mi se više sviđaju ove kuglice od onih s mlijekom u prahu, sigurno ću probati

    ReplyDelete